Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Význam divadla

Pro nepokoje a útoky fašistického tisku i výhružné dopisy a protesty německého velvyslanectví bylo dočasně uzavřeno. Díky tlaku demokratické veřejnosti a pokrokových umělců (Čapek, Nezval, Vančura aj.) bylo roku 1935 otevřeno pod názvem Spoutané divadlo. Definitivně bylo uzavřeno v roce 1938.
Jan Werich
Věnoval se divadlu po nedokončených právnických studiích jako herec a autor. Společně s Voskovcem vytvořili 26 her a 4 filmy (filmové komedie – Peníze nebo život, Pudr a benzín, Hej rup, Svět patří nám) Byl scénáristou filmu Císařův pekař a Pekařův císař (v němž sehrál titulní dvojroli.) Hlavní roli vytvořil ve filmu U nás v kocourkově – (1934)
Dále je autorem – cestopisné knihy Italské prázdniny, pohádek Fimfárum, vzpomínek Listování, Jan Werich vzpomíná, Úsměv klauna aj.

S Voskovcem odešli za války do emigrace, hráli anglicky pro naše krajany i americké diváky. Vydali přes 500 protifašistických písniček. V roce 1946 u nás obnovili činnost, v roce 1948 znovu emigroval do USA, Werich obnovil tehdejší premiéry Osvobozeného divadla v Divadle ABC s Miroslavem Horníčkem jako partnerem.

Žádné komentáře:

Okomentovat