Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vědeckofantastická literatura II.

(P) Stanislav Lew
Jeho díla vznikala na základě hlubokých přírodních, technických a společenských znalostí. Varuje před zneužitím vědy a techniky.
- Solaris (román)
Umístěn do budoucnosti, jsou zde vědci ve výzkumné stanici, kterou navštěvují mořské kreatury. Ty vznikly působením oceánu na paměťová centra mozku, což ukazuje možnost obnovení kontaktu mezi lidmi a oceánem.

(R) Ivan Jefremov
- Mlhovina v Andromedě
spojuje neznámé dějiny s budoucností

(R) bratři Strugačtí
Tvoří vrchol ruské sci-fi, varování před nedomyšlenou činností lidí, kteří v honbě za ziskem ignorují důsledky svého konání.
- Je těžké být bohem
- Piknik u cesty

(U) Ray Bradbury
- 451°F
Varuje před přetechnizovaným světem (teplota při které hoří papír).
- Marťanská kronika
Fiktivní osídlování Marsu pozemšťany, kteří jej velmi civilizují a přizpůsobují. Po vypuknutí atomové války na zemi se vylidňuje a ukazuje osamělost zbylých. Nově příchozí získávají vztah k tomuto místu, které jim umožňuje žít lidštěji než na Zemi.

(F) Robert Merle
- Malevil
Jsou zde lidé, kteří přežili výbuch atomové pumy na tvrzi Malevil. Skupiny mezi sebou válčily, hlavní hrdina zemřel na slepé střevo.

(A) Arthur Clarke
Za války pracoval na radarové základně, žije na Srí Lance.
- Vesmírná odyssea
Lidé se zde potýkají s problémy při osídlování Marsu, již 4 díly.

(A) William Golding
- Pán Much
Děj v budoucnosti na tichomořském ostrově, kde ztroskotá letadlo evakující po atomovém náletu žáky anglických soukromých škol. Přežilo jen několik 11-12letých chlapců, kteří jednají zběsile a nakonec se vzájemně vraždí. Varování před zničením civilizace.

Žádné komentáře:

Okomentovat