Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová literatura 2. poloviny 20. století 4/4

William Styron
Americký prozaik, píše zejména romány a povídky, za války narukoval k námořnictvu.
- Sophiina volba (psychologický román)
Vypráví o začínajícím jižanském spisovateli Stingovi, který přichází do New Yorku. Zde se spřátelí s půvabnou Polkou Sophií a jejím milencem Nathanem. Je svědkem jejich bouřlivého vztahu poznamenaného určitými patologickými rysy, neboť Nathan je narkoman a schizofrenik. Stingo se pak postupně prostřednictvím Sophiiných monologů seznamuje s jejím životním osudem (dětství a mládí v Polsku, zatčení a věznění v koncentračním táboře Osvětim, kde se stala sekretářkou velitele tábora Rudolfa Hösse). Klíčové místo zaujímá její „volba“, kdy opilý esesák ji donutí k rozhodnutí, jímž záchranou jednoho dítěte způsobí smrt druhého v plynové komoře (Sophie pro záchranu vybrala svého syna, protože byl starší a doufala, že snáze přežije. Na smrt tak šla její dcerka. Svého syna však stejně nikdy už nespatřila.). Sophie, která Osvětim přežila, trpí trvalým pocitem viny. Příběh Sophie a Nathana končí společnou sebevraždou.


ANGLICKÁ LITERATURA

John Braine
Anglický prozaik
- Místo nahoře (román)
Hlavní hrdina Joe je pohledný, schopný mladý muž, který chce získat místo v tzv. lepší společnosti. Nejdříve se v ochotnickém divadle seznámil s Alicí, vdanou ženou, která se stala jeho milenkou. Od počátku ho však přitahovala Zuzana, krásná mladá žena, dcera bohatého továrníka. Poté, co se s ní seznámil a sblížil, Zuzana s ním otěhotněla. Hrdina se prostřednictvím přítele s Alicí rozešel. Ta se zabila v autě (zřejmě sebevražda, možná nehoda). Hlavní hrdina se žení se Zuzanou (rozchod s Alicí byl podmínkou otce továrníka), jde po společenském žebříčku nahoru, ale je to současně začátek jeho „lidského“ pádu.
- Život nahoře (román)
Volné pokračování předchozího díla. Joe není jako manžel šťasten. Najde si milenku, odchází z domova, ale nakonec se vrací k Zuzaně, a tím k pohodlnému životu, na který si už zvykl.

Žádné komentáře:

Okomentovat