Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Historická beletrie světová i naše 2/5

vystupuje Piere Bezuchov, který je nositelem Tolstého myšlenek, hodnotí dění kolem Napoleona. Bezuchov šel do války ze zvědavosti, postupně se v něm zrodí odpor k násilí a prochází válkou jako pozorovatel. Dostává se do blízkosti Napoleona a chce ho zastřelit, ale neudělá to. Andrej se nakonec dostává těžce raněný domů, kde ho ošetřuje Nataša, které zemře v náručí. Nataša se nakonec vdává za Bezuchova.

Lion Feuchtwanger (→ MMS13,MMS21)
Židovský spisovatel německy píšící, emigroval D=>F=>USA.
- Žid Süss
- Židovka z Toleda
- Lišky na vinici
- Čekárna (trilogie)
Hlavní hrdina prožívá situaci společenských krizí, zvratů a napětí jako hluboký niterní konflikt.í
o Úspěch
o Oppermannovi
o Vyhnanství

Kosmova kronika česká (→ MMS2)
autor zachytil události od stavby věže v Babylonu do Kosmovy současnosti (<1125).
Podle pramenů, o které se opíral, rozdělil kroniku na:
- vyprávění starců
- vyprávění hodnověrných svědků
- své zážitky
Kosmova kronika byla psána vytříbeným slohem – kultivovaná próza s časoměrnými verši, historkami a dialogy, žádný z pokračovatelů nedosáhl takové úrovně. České pověsti – O Libuši a Přemyslovi. Svým dílem autor sleduje politický cíl – upevnění českého feudálního státu. Kosmas založil tradici našeho dějepisectví.

Dalimilova kronika (→ MMS2)
nejstarší česká veršovaná kronika, s výrazným motivem (Oldřich a Božena), autor neznámý, je méně pravdivá než Kosmova kronika, Dalimilovi byla přisouzena nedopatřením pobělohorského dějepisce, ale pravděpodobně nižší šlechtic. Kronika byla projevem vlastenectví, autorovi příliš nešlo o přesné vylíčení dějin. Kronika je veršovaná a je dovedena do roku 1314.

Václav Hájek z Libočan (→ MMS4b)
- Kronika česká
vylíčil zde dějiny od příchodu praotce Čecha až do roku 1527, kronika je historicky nepřesná, v době pobělohorské byla jediným dílem, informujícím o české minulosti

Žádné komentáře:

Okomentovat