Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Historická beletrie světová i naše 4/5

- Proti všem
Rozmach a vrchol husitství po bitvu na Vítkově.
- Bratrstvo
Doznívání husitských válek na Slovensku, bitva u Lučence.
- F.L.Věk (2+ národní obrození)
Podle deníku hlavní skutečné postavy F.L.Věka, zachycuje rozvoj národního obrození. V románu jsou taktéž skutečné události.
- U nás
Obrození na české vesnici.
- Filozofická historie
Příběh 4 filozofických studentů kolem roku 1848 – život litomyšlských studentů, události roku 1848 – barikády.
- Temno (doba pobělohorská)
Obraz protireformace, pálení českých knih, ústřední postavy – děti evangelíka Machovce.
- Psohlavci
Selské bouře proti vrchnosti.

(MMS8)
- Jan Hus, Jan Žižka, Jan Roháč (husitská trilogie, tzv. trilogie tří Janů)
- Lucerna, Lesní panna (pohádková témata)
- Vojnarka
- Lucerna
V této hře se dostaneme na panství mladé kněžny, kde neomezeně vládne vrchní. Pouze mlynář je zproštěn poddanství a roboty. Jedinou jeho povinností je svítit kněžně lucernou na cestě od mlýna ke starému zámečku v lese. Kněžna ohlásila vrchnímu svůj příjezd. Pan vrchní poslal k mlynáři vzkaz, aby v čele sedláků přivítal paní kněžnu a jeho nevěsta Hanička aby uvítala kněžnu jako družička. Mlynář je však rozhněván na vrchního, že mu chtěl dát porazit lípu, a odmítne jeho rozkazy splnit. Tím ho proti sobě popudí a vrchní žaluje mlynáře paní kněžně. Ta zatoužila vidět mlynáře, hrdého a přímého člověka. Poručila mu, aby ji s lucernou doprovodil na lesní zámeček. Mlynář poslechne a kněžnu doprovází. K zámečku spěchá učitelský mládenec s vesnickými šumaři, aby kněžně zahráli. Chce ji při té příležitosti požádat o učitelské místo. Kněžna nabízí mlynáři, že ho vezme s sebou do města. Ten odmítá a když se dozvídá, že se vrchní chystá skácet jeho starou lípu a že chce odvést Haničku, vyčítá kněžně, že jej odvedla úskokem z domu a odešel hájit Haničku i posvátnou lípu. Hanička se před vrchním skryla v lípě. Vrchní se již připravuje, že dá lípu skácet, v tom ale přiběhně mlynář, aby tomu zabránil. Byl by podlehl, ale přichází kněžna, která zabrání násilí a rozbije lucernu na znamení, že zbavuje mlynáře všech povinností k vrchnosti. Učitelský mládenec nakonec místo od kněžny dostal. Hanička je šťastná pod ochranou mlynáře.

Vladislav Vančura (→ MMS15: Česká meziválečná próza)
Původně lékař, popraven za heydrichiády. Byl ovlivněn 1.SVV, expresionismem, hledal nové způsoby vyjádření. Bohatý jazyk.
- Obrazy z dějin národa českého
Význam národní minulosti, dokonalý jazyk.
- Markéta Lazarová
Děj umístěn do mladoboleslavského kraje (Škoda Auto :D), do loupežnického středověku. Vypráví o nenávisti dvou rodin loupeživých rytířů (Lazarovi z Obořiště a Kozlíci z Roháčku). Mikuláš unese Markétu Lazarovou – dceru Lazara, zaslíbenou Bohu (žádnej sex ;)), která se do Mikuláše zamilovala (co jí zbejvalo, když ju vojel…). Paralelně se vyvíjí u druhý vztah – Alexandry Kozlíkové a Kristiána (syn hraběte). Alexandra ho ale zabíjí v domnění, že ji nemiluje. Nakonec vše srovnají vojska a loupežníky zajmou. Alexandra po čase porodí, ale zabije se, takže děcko připadlo Markétě, která už měla jedno svoje.

Žádné komentáře:

Okomentovat