Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Humor a satira v české literatuře I.

Humor a satira v české literatuře


Humor (lat. vláha, vlhkost) je druh komického zabarvení jednotlivých motivů, témat i celých děl. Na rozdíl od satiry a sarkasmu vyznívá laskavou úsměvností a smíchem nad lidskými nedostatky a omyly. V podtextu se objevují i tragické prvky.

Satira (lat. směs, všehochuť) se vysmívá nedostatkům a vadám společnosti, či individuálním pokleskům a chybám. Je kriticky hodnotící a odsuzující.

Mastičkář (→ MMS8)
První staročeská divadelní hra (satira, fraška) vychází z původně náboženské hry O třech Mariích. Ty jsou k hrobu Ježíše Krista a cestou na tržišti nakupují vonné masti. Hra tak podává obraz středověkého tržiště a ukazuje šarlatánství prodavače léků a mastí Severina s jeho pomocníky, které zesměšňuje. Hovorový jazyk, místy i vulgarismy.

Hradecký rukopis
- Desatero kázanie božie
- Satiry o řemeslnících a konšelích
- Bajka o lišce a džbánu

Podkoní a žák (→ MMS3)
Pojednává o univerzitním studentovi a pracujícím, kteří oba chválí své zaměstnání a hádají se, kdo z nich se má lépe. Přicházejí na to, že si vlastně nemají moc co závidět. Spor končí jejich rvačkou, stejně jako skladba. Domyšlení konce je na čtenáři.

Josef Jungmann (→ MMS6)
- Slovesnost
učebnice literární teorie + čítanka
teoreticky se věnoval satiře a humoru

Václav Kliment Klicpera (→ MMS6)
- Rohovin čtverrohý
Tři malíři, Ranhojič Čtverrohý, sázka 100 dukátů, brána.
- Divotvorný klobouk
Dva studenti, hospoda, dědictví, napálený strýc.
- Hadrián z Římsů
Rytířské prostředí, záměna Hadriánů, Ruměna si vezme mil. Želmíra.

Josef Kajetán Tyl (→ MMS7b)
- Fidlovačka
Děj tohoto díla je velice jednoduchý. Antonie Mastílková, prosazující vše německé, má neteř Lidunku a ta se zamiluje do Jeníka. Jeník je synem českého ševce Kroutila. Mastílková i otec Kroutil jim však v jejich lásce brání. Mastílková má už pro Lidunku vybraného bohatého ženicha. Nastává den ševcovské slavnosti fidlovačky, kde se schází celá

Žádné komentáře:

Okomentovat