Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká próza po roce 45 - II.

Jiří Weil
- Život s hvězdou (psychologické dílo)
Hlavním hrdinou je židovský úředník Josef Roubíček. Po rozchodu s Růženou žije v podkroví jedné pražské vily a čeká na povolání do transportu. Mezitím pracuje na židovském hřbitově. Nedopatřením v kartotéce nebyl povolán. Nakonec se rozhodl změnit svůj pasivní postoj k svému osudu a ukrývá se u mladého dělníka Materny čímž se uskutečňuje jeho lidská svoboda.

Jan Drda
- Němá barikáda (povídková kniha)
o Němá barikáda
o Hlídač dynamitu
o Vyšší princip
O SŠ profesorovi latiny, kterému ze třídy ředitel vzal 3 studenty, kteří byli zastřeleni za schvalování atentátu na říšského protektora Heydricha, což se později dozvěděli z místního rozhlasu. Profesoři měli další den ve třídách odsoudit jednání těchto studentů, vyšší princip se však přes přítomnost udavače rozhodl vyjádřit svůj souhlasný názor, čímž si u studentů získal úctu.
o Hrátky s čertem
Hlavní hrdina Martin Kabát se vrací z vojny domů, cestou poznává loupežníka, poustevníka a dvě dívky – princeznu a její služebnou Káču. Ty se upsaly vlastní krví, aby získaly mladé a hezké ženichy, úpisy však Káča předala Martinovi, který se v Čertově mlýně vydával za čerta. Ten je pak prohrál s dvěma čerty v kartách a tak se s Káčou vydává až do pekla, aby je získali zpět. V poslední chvíli se mu to podaří a zachrání je anděl Teofil. Později přiměl loupežníka i poustevníka k poctivé práci a jemu zůstala Káča, která se do něj zamilovala.

Adolf Branald
- Lazaretní vlak (román)
Obraz vyvrcholení železničářského odboje na Hybernském nádraží v A, kde zaměstnanci chránili nádraží jak proti přesile zvenčí, tak proti zákeřnému výpadu osazenstva lazaretního vlaku stojícím na nádraží.

Julius Fučík
Vzdělaný a kultivovaný komunista, popraven v Berlíně.
- Reportáž psaná na oprátce
Sestavena z motáků, které psal ve vězení v Praze. K vydání ji připravila jeho žena. Úplně vyšla až po listopadu 1989. Podal zde zprávu o osudu Vančury.

Marie Pujmanová (viz. MMS15)

Žádné komentáře:

Okomentovat