Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Historická beletrie světová i naše 1/5

Historická beletrie světová i naše


Walter Scott (→ MMS7)
Zakladatel historické povídky a románu, v jeho próze najdeme romantické zápletky a zároveň věrné zachycení dobových detailů. Měl velký vliv na evropskou historickou prózu.
- Ivanhoe, Wawerly, Rob Roy (romány)
děj z anglické historie z konce 12. století, prostředí rytířských soubojů;

Victor Hugo (→ MMS7)
Už za svého života byl legendární postavou, pochován v pařížském Panteónu. Zapojoval se do společenského života, stal se odpůrcem Napoleona III. poté, když se prohlásil císařem. Dvacet let strávil ve vyhnanství, dočkal se vítězného návratu.
- Legenda věků
básnický cyklus, který vypráví o cestě lidstva za humanitou a pokrokem, na vývoj lidstva se dívá optimisticky
- Chrám Matky boží v Paříži
Dominantou díla je pařížská katedrála Notre Dame (Chrám Matky Boží). S tou jsou spjaty osudy hlavní postavy Quasimoda, hrbatého zvoníka, kterého se v dětství ujal knež Frollo, za což mu zůstal po celou dobu vděčný a oddaný. Kvůli němu se pokusil o únos tanečníce Esmeraldy, do které je Frollo zamilován. Je však zatčen a odsouzen k trestu. Díky Trollovým intrikám je Esmeralda popravena. Quasimodo se mu za to mstí. Po letech je jeho tělo nalezeno v hrobce objímajíce Esmeraldu.
- Bídníci
Hlavní postavou je galejník Jean Veljean, který byl odsouzen na galeje za krádež kusu chleba. Uprchne, dostane se do města, ve kterém je později starostou, ale stále stíhán policistou, který ho za každou cenu chce opět poslat na galeje. Jean mu jednou zachrání život, ten poté pozná, že se v něm mýlil, ale nevyrovná se s tím a páchá sebevraždu.
- Muž, který se směje
Hlavním hrdinou šlechtic, který má po operaci zohyzděný obličej a vypadá, jako by se neustále smál. Odchází na venkov, kde se zamiluje do dívky, ta ale umírá a on nesnese bolest a umírá také
- Devadesát tři

Lev Nikolajevič Tolstoj (→ MMS9)
Narozen v Jasné Polaně, oba rodiče zemřeli když byl malý. Neúspěšně studoval práva, poté odešel bojovat na Kavkaz. Byl proti násilí, vše podle něj lze řešit po dobrém, domníval se, že žena se má starat o rodinu a rodit děti, ne přemýšlet (jj ).
- Vojna a mír
Popis napoleonských válek (resp. ruského tažení). Volkonskému zemře při porodu žena, on odchází do války, proslaví se. Nebojí se smrti a nezáleží mu na životě. Na dovolené se seznámí s mladou Natašou Chrustovou se kterou se do sebe zamilují. Tím Andrej získá znovu zájem o život. Postupně v něm vzrůstá odpor k válce. Dále zde

Žádné komentáře:

Okomentovat