Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ta třetí, Helimadoe –

Ta třetí, Helimadoe – název románu je sestaven ze začátečních písmen jmen pěti dcer ovdovělého a podivínského vesnického lékaře, dirigujícího život svých dětí tak, že jim předěluje povinnosti v pravidelných turnusech, ty se nakonec osvobodí. Důležitou roli zde má vypravěč, mladý zvídavý a nezkušený chlapec, dívající se na veškeré dění zpovzdálí.
Filmové adaptace – Petrolejové lampy (Herz), Prokletí domu Hajnů, Helimadoe.

Jarmila Glazarová (1901-1977)
Vlastním jménem Podivínská, prodělala šok, když jí v patnácti v rozmezí jednoho roku umřeli rodiče. Po válce se svým patolízalským přístupem ke komunistům se morálně znehodnotila, věnovala se publicistice, byla 2 roky v Moskvě jako velvyslanec. V prózách vyjadřuje touhu po harmonii lidských vztahů, je to ironie, aktivně se zúčastňovala politických procesů a kupila osobní urážky na smrt odsouzených spisovatelů či politiků.
Vlčí jáma – román sledující manželství dvou povahově protichůdných lidí, starší ženy, sobecké, pyšné a chorobně svárlivé, navenek okázale laskavé, ale doma tyranské, a o 16 let mladšího manžela, dobráckého veterináře. Stereotyp je narušen příchodem 18tileté schovanky Jany, něžné a křehké dívky.

Žádné komentáře:

Okomentovat