Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jiří Weil (1900- 1959)

Žurnalista, překladatel z ruštiny, studoval slovanskou filosofickou fakultu UK v Praze. Roku 1942 byl jako Žid povolán do transportu, kam však nenastoupil. Během války se skrýval a v 50. letech byl pracovníkem Státního židovského muzea v Praze. Jeho dílo bylo dlouhou zamlčováno, jako vůbec první umělecky ztvárnil vznik a tvrdé prosazování Stalinovy diktatury v tehdejším SSSR
Moskva – hranice – čeští dogmatičtí komunisté se proti tomuto románu ohrazovali, tři lidé se v něm trojím způsobem vyrovnávají se složitými poměry v Rusku, se stalinskými procesy, intrikami apod.
Dřevěná lžíce – román byl zakázán, vyšel ve samizdatu, ve středoasijském táboře jsou drženi nepřátelé komunistického režimu.
Život s hvězdou – román, vyšel po válce, přibližuje tragické peripetie židovského úředníka v době protektorátní Prahy (socialistickou kritikou rázně odsouzena).

Marie Majerová (1882-1967)
Pracovala jako služebná, krátkou dobu jako písařka. Roku 1921 vstoupila do KSČ a stala se redaktorkou Rudého práva, po roztržce se stranou se věnuje jen literatuře. Po válce se opět politicky angažovala a své pozice zneužívala při určování knižní produkce, kdy selektovala jednotlivé autory.
Nejkrásnější svět – román

Žádné komentáře:

Okomentovat