Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jaroslav Havlíček (1896-1943)

Vynikající spisovatel, jehož dnešní doba opětovně objevuje. Oproti evropskému a intelektuálně orientovanému psychologickému románu Hostovského je spíše ryze českým spisovatelem. V jeho knihách jsou rozmanitě degenerovaní jedinci, je mistrem v sugestivním líčení tragických lidských osudů, vypráví střízlivě, bez patosu, až téměř chladnokrevně.
Petrolejové lampy – dramaticky gradovaný příběh vitální Štěpánky Kiliánové, sice nehezké, ale smyslové a citové, která touží po ukojení svých snů. Touha po dětech a po sňatku ji vžene do manželství s cynickým, zatrpklým bratrancem.
Neviditelný – román, klenot naší literatury. Monotónně pochmurný příběh o dědičném šílenství měšťanského domu Hajnů, do něhož se přižení sobecký a chladnokrevně vypočítavý Petr Švejcar. Střetává se však s degenerovaným člověkem, členem rodiny, který zasahuje do jeho vlastního osudu. Ten se totiž domnívá být neviditelným a naruší manželské soužití obou mladých lidí. Petrovi se hroutí jeho plány a nakonec ani on neujde zhoubě rodu, když nejprve ztrácí ženu a duševně je postižen i jeho syn. Psychologický příběh je líčen s vysokou slovesnou kulturou, formou retrospektivy, kdy jsou neustále konfrontovány dvě krajní psychické polohy – chladná racionalita a fantasmagorické šílenství. Etické řešení celého příběhu dává jasně najevo – faleš a bezcitnost jsou tu potrestány způsobem, který má symbolickou platnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat