Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

c) Kubismus

Název „kubismus“ pochází z latinského slova „cubus“, což česky znamená „krychle“. Kubismus jako jeden z moderních uměleckých směrů začátku století vznikl roku 1907. Kubisté se snažili rozložit svět na jeho nejjednodušší části, jimiž se stávaly geometrické útvary - především krychle. Jeho vůdčími osobnostmi se stali Pablo Picasso, Georges Braque. Z českých umělců to byli Otto Gutfreund, Bohumil Kubišta a Emil Filla.
Kubismus se promítl také do světa literatury. Umělci však nerozbíjeli realitu, ale text. Na jeho nejmenších prvcích - slovech - tvořili nový obraz světa. Kromě G. Apollinaira tvořil kubistické básně Francouz Jean Cocteau (sbírky Chorál a Rekviem). Kubismus má tendenci k mnohotématičnosti, k prolínání časů. Základním prostředkem jsou asociace (tj. spojování různorodých skutečností), osvobozená slova, nesouvislosti, výtvarné uspořádání textu.

d) dadaismus
Dadaismus jako umělecké hnutí vzniklo už za první světové války. Hnutí dada se stalo jakýmsi intelektuálním protestem proti všem dosavadním uměleckým i lidským konvencím. Je spojováno se vznikem literárního klubu Kabaret Voltaire v Curychu, kde se recitovali verše Christiana Morgensterna (humor, groteskní lyrika a hra s absurdními jazykovými tvary).

Žádné komentáře:

Okomentovat