Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Plukovník Švec –

Plukovník Švec – drama, uvedeno v ND, vyvolalo obrovskou polemiku o hrdinství českého člověka za války. Založeno za skutečné události, dobrovolné smrti velitele vojenské jednotky, který prožíval vnitřní zápas mezi nacionalistickou a bolševickou orientací.
Zborov – patetická báseň oslavující heroismus legionářů v jedné z nejslavnějších bitev 1. sv. v.

Jaroslav Hašek ( 1883 – 1923 )
Bohém, geniální mystifikátor, dobrodruh a hospodský povaleč, vynikající spisovatel se smyslem pro humor, provokatér a milovník zvířat, anarchista na černé listině.
Narodil se v Praze, kde rovněž studoval na gymnáziu – zde neprospíval – dokončil obchodní akademii. Pracoval v bance, poté odešel na Balkán pomáhat makedonským povstalcům. Poté se potuloval po Evropě, živil se obchodem se psy, několikrát byl zatčen, zasahuje do politiky, nakonec vojákem v čs legiích. Roku 1918 se však rozchází s oficiálním velením odboje a vstupuje do Rudé armády ( vojáci čs legií ho chtěli zato oběsit ). Před legionáři se skrývá v tatarských vesnicích a nakonec se stává pracovníkem politického oddělení Rudé armády. Teprve roku 1920 se vrací do vlasti a začíná psát knihu o Švejkovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat