Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ten ho pozná podle jeho rukou ...

Ten ho pozná podle jeho rukou a odmítá ho vyléčit. Maršál je vytrvalý a nevzdává se. Při projevu na balkóně mluví k zfanatizovanému davu lidí. Křičí a bije se do hrudi. S hrůzou zjišťuje, že na tomto místě se objevila bílá skvrna. Dcera ho přemluvila, aby zastavil přípravu na válku, maršál souhlasí a přivolává k sobě doktora Galéna. Ten se však nedostaví, protože je ušlapán zfanatizovaným davem. Varování před rozpínavostí fašismu.
Matka-fiktivní rozhovor matky Dolores se svými mrtvými syny a manželem, kteří byli odhodláni zemřít ve prospěch lidstva. Posledního ze synů Tonyho odmítá matka poslat do boje. Po poznání krutosti nepřítele, který nešetří ani děti, nastává zlom: matčino rozhodnutí v závěru hry, kdy dává Tonymu do rukou pušku. Význam: nejen varování, ale i výzva k boji proti násilí a nelidskosti.

II. svět. válka
Válečná próza: zpočátku dokumentární charakteristika, očitá svědectví, častá židovská tématika, prostředí koncentračních táborů, později se zaměřuje na mezilidské vztahy a je více psychologicky propracována.

1. vlna – téma koncentračních táborů a vězení, židovská tématika dokumentární charakter

Žádné komentáře:

Okomentovat