Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Norbert Frýd

Norbert Frýd – autor židovského původu, vězněn v několika koncentračních táborech
Krabice živých – autobiografický román. Pomocná písař v koncentračním táboře vede kartotéku živých a mrtvých zajatců. Snaží se zaměňovat lístky živých s mrtvými a tím mnohým zachránit život.

Ladislav Fuks – psychologická próza, hororové prvky, židovská témata
Pan Theodor Mundstock – román. Vypráví o osudu pražského Žida za války, je degradován na metaře a čeká na transport do koncentračního tábora. Připravuje se na život v táboře, snaží se předvídat situace a jak by se při nich měl zachovat. Jeho osobnost se rozdvojuje. Žije v neustálém strachu. Když má nastoupit do tábora tak ho srazí auto a on umírá.
Spalovač mrtvol – novela. Příběh psychopata, který se stává majitelem krematoria. Je z něho udavač a pomáhá gestapu. Jeho manželka má poloviční židovský původ proto ji uškrtí v koupelně. Svého syna také zabije – shodí ho do rakve a spálí v krematoriu. Zfilmováno, v hl. roli Rudolf Hrušínský.

Karel Ptáčník –
Ročník jedenadvacet – autobiografický román. Forma deníkových záznamů. Téma nucených prací v Německu. Odehrává se příběh lásky českého chlapce Honzíka s německou dívkou Käth.

Žádné komentáře:

Okomentovat