Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MILAN UHDE –

MILAN UHDE – kromě spolupráce s Divadlem na provázku je třeba dále jmenovat původní hry Svědkové, Děvka z města Théby a potom hry z normalizačních let, které jsou mnohdy určeny pro rozhlas – Pán plamínků, Modrý anděl či Veliké tiché Ave. V Uhdeho hrách se setkáváme s různými podobami života v totalitní společnosti či s osudy lidí, již jsou postiženi dobou.

HA – DIVADLO
Hanácké divadlo, jež vzniklo v sezóně 1974/75 v Prostějově, od roku 1980 působí soubor v Brně (toto divadlo je výrazně autorské a interpretační). Nejvýraznější uměleckou osobností byl dramatik ARTNOŠT GOLDFLAM. Mezi nejlepší hry patří Návrat ztraceného syna, Biletářka, Útržky z nedokončeného románu,Písek.

STUDIO Y
Divadelní soubor, jenž vznikl v Liberci roku 1963 a od roku 1978 působí v Praze. Výraznou osobností je režisér a dramatik JAN SCHMID. Inspiraci hledalo mnohokrát Studio Y ve složitých životních osudech osobností českých dějin. Nejznámější hry jsou Třináct vůní (z deníku žákyně), Život a smrt K. H. Máchy, Outsider aneb Životopis slavného muže, Voni sou hodnej chlapec aneb Anabáze Jaroslava Haška nebo Večírek.

Žádné komentáře:

Okomentovat