Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vodní režim oblasti

Brněnské řeky
Do své nynější podoby byla říční síť brněnské krajiny fixována během doby ledové. Jeho velké část o nízké úrovni se svažuje od severu k jihu a od východu k západu.
Dnešní brněnská krajina byla vymodelována v době čtvrtohorní. Říční proudy Svratky a Svitavy s Ponávkou se tehdy zařezávaly do hornin kopců, posunovaly se ve směru horizontálním hloubíce svá údolí vertikálně a ustavovaly spád svých toků. Přitom naplavovaly štěrky a písky v terasovitých stupních, z nichž zvláště typická je plošina tuřansko-slatinská na levém břehu Svratky, ve výši 30-40 m nad úrovní Ponávky.

Obr.1 Řeka Svitava Obr.2 Řeka Svratka

Největší množství vody přinášejí doposud na brněnské území řeky Svratka a Svitava se svými přítoky. Svratka z vysočiny Českomoravské od úpatí Žákovy hory. Vstupuje na brněnskou půdu u Bystrce. V oněch dobách se meandrovitě vinula v širokém údolí tektonického původu pod Komínem u Kamenného mlýna a dál rozšiřovala své údolí i koryto mezi Červeným kopcem, Petrovem a Špilberkem. Větvila se několikerá ramena s močály a na Starém Brně asi v místech dnešního mostu se rozšířila v mělký brod. Po cestě dlouhé asi 107 km se spojila nad Komárovem se Svitavou.
Svitava přichází z labsko-dunajského rozvodí někde severozápadně od Svitav. Její tok dnes přibližně o délce 84 km přinášel poměrně stálé množství vody ze spolehlivějších zdrojů než variabilní Svratka. Svitava vstoupila na brněnskou půdu u Obřan. Vytvořila maloměřický zákrut, rozvětvila se v několik ramen s četnými ostrůvky meandrovala mezi Husovicemi a Židenicemi k Zábrdovicím od nichž se vlnila v široké rovině ke konci nynější Křenové ulice, tekla krátce směrem podél ní a na Dornych, zde se spojila nad Komárovem se Svratkou.

Brněnská přehrada
Betonová hráz vysoká 34,5 m a v koruně dlouhá 120 km, budována v letech 1936-1940, přehradila řeku Svratku a dala vzniknout zajímavému jezeru. Vedle účelů vodohospodářských (zabránění povodním, zásobárna pitné a užitkové vody pro Brno) má významnou roli rekreační.
Vodní plocha měří 259 m, maximální hloubka je 19 m, stálý objem 7,6 milionů m3, zásobní 10,9 milionů m3, celkový 21 milionů m3, délka vzdutí je 10 km.
Dříve se nazývala podle zatopené oblasti Kníničská. Rozkládá se asi 8 km sz. od středu města na řece Svratce. Začíná hned za ohybem Svratky od západu směrem na jih, místy je sevřena stráněmi bývalého koryta řeky a postupuje v délce asi 17 km až k obci Bystrc. Posledních 5 km vytváří velkou vodní plochu pro vodní sporty.

Žádné komentáře:

Okomentovat