Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Proměny moderní světové prózy VII.

ROMAIN ROLLAND (Francie)
- žil také na přelomu století (1866 – 1944)
- vynikající znalec hudby, což dokázal i ve svých dílech
- autor velmi mnohostranný – zajímal se o osudy slavných osob, o historii a politiku
- autor životopisů významných osobností (Beethoven, L. N. Tolstoj, Michelangelo, Gándí)
- nositel Nobelovy ceny

Petr a Lucie
Protiválečně orientovaná novela se shakespearovským námětem osudové tragické lásky dvou mladých lidí, 18letého studenta Petra Aubiera z měšťanské rodiny, kterému zbývá pár měsíců do odchodu na vojnu, a dcery tovární dělnice, výtvarnice Lucie, která z existenčních důvodů nedostudovala malířství. Živí se prodejem svých obrazů, které kreslí podle předloh.
Děj je vymezen středou 30. ledna a Velkým pátkem 29. března 1918. Začíná náhodným setkáním obou v metru při leteckém útoku na Paříž, na nějž zbyla jen vzpomínka. Pak se znovu setkali až po delší době ve městě. Vzájemná náklonnost a sympatie přerostly v upřímnou a opravdovou lásku, v níž nalezli víru v život i sebe sama a prožívali chvíle štěstí, aniž by si připouštěli nebezpečí vrcholící války (její nesmyslnost, utrpení). V kostele uzavřeli na Velký pátek sňatek. Tragicky ale zahynuli při varhanním koncertě v chrámu sv. Gervasia ve vzájemném objetí za náletu pod troskami pilíře, o který se opírali a který se zřítil a pohřbil je.

Dobrý člověk ještě žije
Hlavní hrdina je řezbář Colase Breignona (Kolas Breňon), který je neustálý optimista i přes všechny překážky. Nejdříve překonává mor a uzdraví se. Dále mu zemře žena, těžce onemocní vnučka, jeho dům se ocitne v plamenech. Ke konci života je on sám připoután na lůžko. Přesto je pořád optimista, dokáže vychutnat dary života, za každé situace je šťastný.

Jan Kryštof (10 dílů).
Román je o nadaném hudebníkovi , jehož modelem byl pravděpodobně Beethoven.
Vypráví život Jana Kryštofa od jeho dětství, kdy projevil velké hudební nadání. Už ve 14. letech byl známým hudebníkem. Ale hudbě se nemohl plně věnovat, musel živit rodinu, protože jeho otec byl alkoholik. Odjel tedy do Paříže, stal se redaktorem hudebního nakladatelství a nadále podporoval svoji rodinu. Seznámil se s Olivierem a jeho sestrou. Dosáhl 1. hudebních úspěchů, ale když byl Olivier zabit v pouliční přestřelce, už nadále nechtěl zůstat v Paříži. Proto odjel do Švýcarska, kde se po románku s vdanou ženou začíná naplno věnovat hudbě.
Mimo to se autor v románě zajímá o celkovou situaci – zajímá ho vztah Němců a Francouzů.
Dílo je psané jako symfonie.
- tzv. román řeka


Okouzlená duše – hlavní hrdinka končí v levicové straně
Rolland došel ve svém přesvědčení až k socialistickému názoru → román

Žádné komentáře:

Okomentovat