Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavní proudy a osobnosti české prózy v první poloviny 20. století 5/8

Povětroň
Do nemocnice je přivezen těžce zraněný letec. Nikdo o něm nic neví. Je v bezvědomí, nikdy se z něho již neprobudí, umírá. Zemře nepoznán, beze jména. Jeho osud vzbuzuje netušený zájem mnoha lidí, kteří si ve své fantazii konstruují letcův příběh, jež se dle jejich mínění mohl odehrát. Kromě lékařů se jeho příběhem zabývají básník, jeptiška a jasnovidec. V každém příběhu se odráží kus života i myšlenky vypravěče. → Čapek říká, že každý, kdo se snaží vytvořit příběh někoho jiného, vkládá do něj i své prožitky a je to částečně i jeho příběh.
myšlenka: nikdy není možné člověka úplně poznat

Obyčejný život
Vyprávění železničního úředníka, který se dívá na svůj dosavadní život. Zdá se mu obyčejný, že byl pilný, žil šťastně se svou ženou, byl vzorný úředník….Ale když se na svůj život podíval ještě hlouběji, byl vlastně vypočítavý, vzali si přednostovu dceru → kariérista; byl ctižádostivý, sobecký….
myšlenka: není možné člověka odsoudit, ale je možné se na něj podívat z několika stran


Čapkova filosofie byla, že každý má svou vlastní pravdu (relativní, není absolutní) → relativismus; vychází to z jeho pojetí života - byl tolerantní, chápavý a vstřícný, přál všem volnost a svobodu. Byl proto také přítelem T.G. Masaryka, což mu bylo vyčítáno…

5. období konec 30. let
chápán jako bojovník proti nacismu
velkou podporou mu byla jeho žena Olga Scheinpflugová (herečka)
jeho práce jsou varováním proti fašismu

Válka s Mloky román
utopický román varující lidstvo před nebezpečným fašismem
mloci stejně jako roboti v R.U.R. představují nebezpeční pro lidstvo
Mloci jsou vycvičeni jako levná pracovní síla místo lidí po celém světě. Množí se také velmi rychle a proto představují velké nebezpečí. Lidé si je dokonce ještě naučili zacházet se zbraněmi….Mloků stalá přibývalo, rozšiřují své území a obracejí se proti lidem. Vůdce mloků Chief Salamandr tlumočí do rádie své požadavky – vykřikuje podobná hesla, jaká hlásil Hitler.
Chtěl, aby lidstvo mlokům sloužilo. Naštěstí mezi mloky vypukly spory, jejich jednota se rozpadla. Tím rostla naděje, že budou lidmi přemoženi.
Čapek chtěl ukázat, že člověk v přetechnizovaném světě přestává být osobností → stává se lehce zmanipulovatelným
kritizuje i prodejnost tisku
kritizuje také svět politiků, že uzavírají smlouvy, které pak státy neplní; pořádají konference, které nikam nevedou…..→ satira na soudobnou společnost (hl. na politiku)

Bílá nemoc hra
Jistou zemi napadla epidemie bílé nemoci, která se projevuje bílými necitlivými skvrnami. Hynou na ni statisíce lidí. Účinný lék vynalezl jen dr. Galén, ale vydá ho jen tehdy, když se vlády zaváží, že již nikdy nebudou válčit. Léčí jen chudé, kteří válku nemůžou nijak ovlivnit.
Hlava státu, v němž bílá nemoc vypukla - výbojný Maršál - chce dobývat svět a před ničím se nezastavuje. Bílou nemocí je napaden hlavní zbrojař země baron Krüg. Galén jej odmítá léčit, dokud nebudou splněny jeho podmínky. Krüg žádá Maršála, aby uzavřel mír. Ten však trvá na dalším zvýšení zbrojní výroby. Ani Maršál nedonutí Galéna ke změně jeho stanoviska a i ve chvíli, kdy zpozoruje na sobě bílou skvrnu, fanatiky vyzývá k dalšímu výbojnému tažení. Teprve na naléhání své dcery a mladého Krüga, jehož otec se zastřelil, je ochoten uzavřít mír a splnit tak Galénovu podmínku, aby mohl být léčen. Galén přichází k Maršálovi, ale před diktátorovým palácem se dostává do zfanatizovaného davu, který volá po válce. Když Galén pozvedne svůj hlas proti a žádá mír, je davem ušlapán a lék je zničen.

Žádné komentáře:

Okomentovat