Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Žánry ( středověk )

Žánry ( středověk )
• Duchovní písně – doprovázejí bohoslužby
- náboženská tématika
- písně zpívají lidé v kostele
• Kronika – ( letopis ), je chronologický záznam historických událostí, může být podaný ve verších či v próze, většinou se vyhýbá hodnocení či uvádění jednotlivých událostí v souvislosti
• Legenda – je žánr stojící na pomezí velké a střední epiky; obsahově je vymezena tím, že pojednává o životě světce. Existovaly dva druhy legendy – jeden zachycoval celý život světce, druhý především jeho vrcholnou fázi, tedy umučení a nanebevstoupení. Legenda mohla být i většího rozsahu, pak mluvíme o duchovním románu.
• Epos – je lyrickoepická ( více epická ) báseň, hrdinou je nějaká významná osoba.
• Fraška – je dramatický žánr, který souvisel s náboženskou a morální tematikou, její vznik je spojen se smyslem pro grotesknost, pro směšování vážného a směšného.

Fraška „ Mastičkář“
- je to satirická fraška
- dílo, které je určeno k předvádění na jevišti, mívá satirický podtext, zesměšňuje něco negativního
- tři Marie zastupují vážný živel náboženský, ostatní osoby, mistr Severín, mastičkář, jeho žena a sluhové Rubín a Pustrpalk, představují lidový komický živel. Podstatnou část tvoří barvitý výjev ze středověkého trhu, který zesměšňuje šarlatánské prodavače hojivých mastí. Text zaujme nespisovnou češtinou a komikou. Aby mastičkář zaujal zákazníky, provede dokonce zázrak. Vzkřísí z mrtvých Abrahamova syna tím, že mu nalije na zadek kvasnice
( mast ). Scéně odpovídá i jazyk nižších vrstev i s vulgarismy.

Satira = je dílo ( poezie, próza, drama ), které prostřednictvím ironie a nadsázky, zesměšňuje něco negativního – nějaká lidská vlastnost nebo konkrétní společenský jev.

Ironie = je použití opačných slov jež se k situaci hodí

Nadsázka = je úmyslné přehánění, aby jsme upoutaly pozornost

Žádné komentáře:

Okomentovat