Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odyssea

Odyssea
Navazuje na Ilias a vypráví o desetiletém bloudění ithackého krále Odyssea zpět na rodný ostrov. Po cestě zažívá mnohá dobrodružství, zde jsou některá z nich.
Jelikož se po skončení války Odysseus rouhal bohům, řekl, že je dost silný a chytrý na to, aby se bez jejich pomoci obešel, bůh moří Poseidon se rozzuřil a rozhodl se, že mu tu cestu domů znepříjemní.
Když Odysseus se svými vojáky vypluli, moře se zatemnilo a vypukla bouře. Po několika dnech přistáli na ostrově Lotofagů. Ti každému cizinci nabídli plod lotosu, kdo ho okusil, nechtěl už se vrátit domů. Odysseus musel své druhy odvléci na loď násilím.
Další zastávkou byl ostrov Kyklopů, jednookých obrů. Odysseovi muži se zde vylodili a vstoupili do prázdné jeskyně. Když pojídali, vrátil se do jeskyně její majitel, Kyklop Polyfemos, syn boha Poseidona. Když viděl návštěvníky, rozzuřil se a začal je pojídat. Poté ho Odysseus opil a vypíchl mu jeho jediné oko. Když ráno Polyfemos odvalil balvan a hnal ovečky na pastvu, uschovali se jim na břicho a utekli.
Další zastávkou byl ostrov, na kterém žil vládce větrů, bůh Aiolos. Ten dal Odysseovi pytel, ve kterém byly ukryty větry, aby mohl v klidu doplout na Ithaku. Jeho druhové však byli zvědaví a během plavby pytel rozvázali. Návrat domů byl zase odložen.
Poté se dostali na ostrov, kde žila kouzelnice Kirké. Ta dala Odysseovým druhům vypít nápoj, po kterém se změnili ve vepře. S pomocí bohů je však Odysseus vysvobodil a pluli dále.
Další zastávkou byl ostrov, na kterém žily Sirény, napůl ženské a napůl ptačí bytosti. Ty lákaly námořníky svým neodolatelným zpěvem a pak je likvidovaly. Odysseus nechal svým druhům zalít uši voskem, aby nic neslyšeli, a sám se nechal přivázat ke stěžni,jelikož byl na ten zpěv zvědavý. Žadonil pak, aby ho rozvázali, ale marně. Tak této nástraze unikli.
Dalsích 7 let žil Odysseus na ostrově nymfy Kalypso, která se do něj zamilovala a nechtěla ho už nikdy pustit zpátky domů. Zeus už se však na to nemohl dívat a přikázal Kalypso, aby Odyssea propustila.
Ten se pak vydal do podsvětí, aby se zeptal již mrtvého věštce, kudy plout na Ithaku. Věštec mu poradil a také ho varoval před následným nebezpečím v podobě Skylly a Charibdy. Zde se Odysseus setkává se svou mrtvou matkou, která ze žalu nad ztrátou syna spáchala sebevraždu. Při dalším putování se Odysseus setkává s mořskou obludou Skyllou, která mu sežrala většinu námořníků. Zbytek dodělal vodní vír Charybdis, kde zmizel i jeho koráb.
Poslední zastávkou byl ostrov Fajáků, kteří Odysseovi věnovali nový koráb a námořníky, takže se mu podařilo doplout až na Ithaku.
Celých dvacet let Odysseovy nepřítomnosti snažila se jeho žena Penelope odolávat nápadníkům, kterým se zachtělo koruny, ostrova a nezměrného Odysseova bohatství. Proto si vymyslela sout재 komu se podaří napnout Odysseův luk a prostřelit ucha 12 za sebou postavených seker, ten se stane
novým vládcem Ithaky a jejím manželem.
Odysseus přišel na královský dvůr převlečený za žebráka, a soutěže se také zúčastnil. Byl jediný, který splnil úkoly a vyhrál. Pak se dal všem poznat a s
pomocí svého již dospělého syna Telemacha pobil všechny nápadníky.
Základní žánry dramatu jsou komedie a tragédie.

Žádné komentáře:

Okomentovat