Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Švejk

-literární typ, člověk válečné doby, hájící své právo na život. Předstívá idiotství, uvádí k nesmyslnosti všechny rozkazy, zájmy státu. Představitel lidového odporu k válce, ponižování člověka.
Haškův román byl i zfilmován (Karel Noll, později Rudolf Hrušinský v hl. roli). Osudy dobrého vojáka Švejka natočil jako loutkový film Jiří Trnka.

Psal také humoristické povídky: - Trampoty pana Tenkráta
- Můj obchod se psy a jiné humoresky

Karel Poláček – představitel české meziválečné prózy. Společenský kritik a humorista. Pocházel z židovské kupecké rodiny. Byl povolán jako voják do 1. svět. války. Pod vlivem bratří Čapků se po návratu věnoval práci pro noviny a literatuře a to zejména v redakci Lidových novin. Zahynul v koncentračním táboře Osvětim.
V dílech satiricky zobrazuje českého maloměšťáka v období kolem 1. sv. války. Byl autorem sloupků a židovských anekdot.
Muži v ofsajdu- humoristická próza o osudech otce a syna Habáskových – stoupenci žižkovské Viktorky a pana Načeradce, majitele obchodu, přívržence Slavie. Zobrazena psychologie a vášnivost fanoušků.
Bylo nás pět – zde je život na malém městě pozorován dětmi (5členná klukovská parta). Je to humorné vyprávění plné dětské fantazie a bezprostřední upřímnosti. Typický je způsob dosahování humoru – chlapci mluví spisovně.

Žádné komentáře:

Okomentovat