Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Poetismus

- skladba Podivuhodný kouzelník = básnický autoportrét „čaroděj“ učí člověka chápat krásu světa
sb. Pantomima = obsahuje drobné hříčky a kaligramy, divadelní a pantomimické scénky, básnické manifesty, cyklus Abeceda (4 – 2 verší)
sb. Básně noci – její součástí je b. Edison- vážnější, hlubší pohled na skutečnost (vliv spol. událostí), autorovo vidění moderního světa a člověka = (muž se vrací z hospody, jeho stín chce skočit z mostu, zabrání mu však skočit, to že se rozsvítí světlo a stín zmizí. Jde domů tam rozsvítí světlo a stín opět zmizí. Edison mu vlastně zachránil život, neboť vynalezl žárovky. Muže přecházejí myšlenky na sebevraždu)
surrealismus- hra Milenci z kiosku
sb. Sbohem a šáteček – okouzlení z cesty po Francii a Itálii
sb. Žena v množném čísle – využití obrazotvornosti a fantazie
sb. Praha s prsty deště – okouzlující lyrická krása Prahy, mnohostrannost skutečnosti, střídání úhlů pohledu, prolínání minulosti a přítomnosti
tvorba konce 30. let a za okupace – sb. Matka naděje – vztah k matce, rodné zemi, domovu; motiv matky =symbol statečnosti a naděje; vztah k ní = vztah k vlasti; úzkost (těžce nemocná matka) se prolíná s obavami o budoucnost národa
divadelní hra Manon Lescaut = kouzlo básnického jazyka, lyrický půvab verše = symbol národní nezdolnosti (jde o lásku prostitutky a rytíře)

Žádné komentáře:

Okomentovat