Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Karolína Světlá:

- psala prózy a romány, příběhy emancipovaných ženských hrdinek PRÓZA: Ještědské prózy - příběhy žen prožívajících konflikt mezi láskou a mravní povinností - v závěru vítězí odpovědnost
Pražské prózy - román Černý Petříček - patří k prvním dílům Světlé; z pražského prostředí z dob jejího mládí..
ROMÁNY: Vesnický román - příběh bohaté vdovy mlynářky, která si vezme za manžela mladšího muže ze mlýna Antoše. Jeho matka byla proti sňatku. Na statek přichází vychovatelka dětí Sylva a s Antošem se do sebe zamilují. Děti onemocní, mlynářka odchází pryč a nechává péči o děti na Sylvě. Mlynářka onemocní a umírá. Antošova matka nepokládá za správné pro Antoše vzít si Sylvu a ta odchází.
Kříž u potoka, Frantina, Nemodlenec,
POVÍDKA: Hubička – o lásce Vendulky a Lukáše;
Jakub Arbes:
DÍLO:
Romaneto = próza nevelká rozsahem, s dramatickým a dobrodružným, fantastickým dějem a výraznou pointou; zdánlivé záhady vysvětleny logicky, vědecky. Např.:
Newtonův mozek - zápletkou je myšlenka, že leze sestrojit stroj, který umožní vidět všechno, co se na Zemi událo. Vypráví se tu příběh člověka, který byl důstojníkem a padl v bitvě. Najednou se tu však objevuje živý a tvrdí, že je živ díky tomu, že do své lebky vložil Newtonův mozek. Díky tomu se dostává do minulosti a sleduje dějiny lidstva a zjišťuje, že je to velmi jednotvárný obraz - utrpení, vraždy, války. Stroj se mu poškodí a mu hrozí smrt. V tom okamžiku se spisovatel probudí - byl to jen sen.

Žádné komentáře:

Okomentovat