Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kat a blázen

Kat a blázen – ostře protifašistická hra. Napadá společenské poměry, které umožňují, aby z prostého a ustrašeného úředníka vyrostl nelidský diktátor.
Balada z hadrů – Francois Villon hrdinou. Středověký básník je pojat jako tribun lidu. Za motto si vybrali dvojverší Villona „Nahota z lidé lotry činí, a vlky z lesů žena hlad“. Téma ze života zoufalců a ztroskotanců na okraji společnosti, kteří své živobytí získávají v rozporu se zákonem a společenskou morálkou. Téma velmi aktuální. Postavy, které ve hře vystupují, jsou představitelé lidské spodiny – vrah, prostitutka, …Jen Villon, básník citlivé duše, jako by sem nepatřil. Přesto je vyhnán do této společnosti, protože je svým buřičstvím nepřijatelný pro společnost „kapitalistů“. Hra vyznívá v myšlenku, že takový osud je určen všem umělcům, kteří mají svůj názor bez ohledu na společenské konvence.
- Činnost osvobozeného divadla ukončila okupace. VW i Ježek odjíždějí v r. 1939 do USA. Voskovec se koncem 40. let vrací do USA, Werich zůstal v Československu. V 50. letech působil Werich jako ředitel divadla ABC (v budově bývalého Osvobozeného divadla), kde s úspěchem uvedl upravené verze Caesara, Balady z hadrů a Těžké Barbory. Partnerem byl Miroslav Horníček. V nových předscénách se Werichova satira strefovala do nedostatků „nové socialistické společnosti“. To narazilo na odpor cenzury.

Žádné komentáře:

Okomentovat