Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jak být člověkem, na kterého se budou ostatní obracet

Všichni víme, že obchod a podnikání je založeno na pevných vztazích. Proto se snažíme na naše klienty a investory nějakým způsobem zapůsobit. Většina z nás však věnuje jen velmi malou - nebo dokonce žádnou - pozornost svým vztahům s kolegy na pracovišti.

Člověk, na kterého se budou ostatní vždy obracet je takovou osobností, které si každý váží a přichází za ní vždy, pokud potřebuje s něčím poradit. Zde je několik tipů na to, co by jste měli dělat, aby si Vás lidé v práci všimli.

Projděte se 15 minut denně se po Vašem pracovišti
Úřady jsou malé jako rodiny. Denně strávíte i 10 hodin v těsné blízkosti s Vašimi kolegy, dělícími se o společný pracovní prostor a odpovědnost za bezproblémové fungování Vaší společnosti.

Vyhraďte si přibližně 15 minut denně na to, abyste se prošli, pozdravili Vaše kolegy a trochu spolu zažertovali. Úsměv a srdečné podání ruky může pomoci uvolnit napětí a zvýšit Vaši atraktivitu v práci. Dávejte si však pozor na to, abyste se nestali tím otravným člověkem, který pouze ruší lidi v jejich práci. Pokud některý z Vašich kolegů nestíhá termíny, ušetřete si svou legraci pro někoho jiného.

Vyjádřete svým kolegům uznání
Čas od času řekněte svému hlavnímu nadřízenému, jak si vážíte práce určitého Vašeho kolegy nebo Vašeho podřízeného. Snažte se být co nejkonkrétnější, například: "Petře, chtěl bych Vám říci, že Jiří byl na včerejší prezentaci opravdu výborný. Máme štěstí, že ho můžeme mít v týmu. "

Pokud některý zaměstnanec odchází do důchodu, zorganizujte rozlučkovou oslavu; pokud je někdo povýšen, postarejte se o to, abyste to šli spolu s kolegy oslavit. Stáhněte iniciativu a ostatní k Vám okamžitě začnou pociťovat své sympatie.

Publikujte
Nenapadlo Vás už někdy napsat nějaký příspěvek do časopisu nebo na web stránky Vaší společnosti? Jelikož jsou tyto publikace čtené významnými lidmi z oblasti podnikání, dostanete se tím do jejich pozornosti a můžete si tím i postupně získat status experta v dané oblasti. Je to úžasná příležitost, jak to udělat nenásilným a diskrétním způsobem.

Staňte se členem
Každodenní pohybování se stále v té samé skupině kolegů nezvýší Vaši publicitu. Práce ve společnosti Vám však poskytne prostor získávat nové kontakty a ukázat své dovednosti lidem, kteří ve Vašem podniku něco znamenají. Pokud se budete chovat jako vůdce, lze se na takové pozici ocitnout dříve, než byste doufali.

Nabídněte pomocnou ruku
Pokud jste použili poslední papír v kopírce nebo tiskárně, doplňte ho. Vezměte si role navíc - například instruování nového zaměstnance, nebo školení svého kolegy v oblasti Vaší kvalifikace. Podělte se s nějakým obchodním tajemstvím, abyste pomohli Vašemu kolegovi zapůsobit na šéfa. Tyto malá gesta Vám pomohou vybudovat si příjemné vztahy a díky nim získáte na pracovišti dobrou pověst. Pamatujte, že lidé, kterým pomůžete, si na to pravděpodobně vzpomenou právě tehdy, když to pro Vás bude mít největší význam.

Buďte informován
Čtěte podnikové publikace, zprávy a deníky a sledujte dění na trhu. Vaši kolegové si všimnou Vašich znalostí a obrátí se na Vás, pokud budou potřebovat nějaké informace nebo se s něčím poradit. Také o Vás pravděpodobně budou pozitivně mluvit s dalšími členy týmu - a opravdu není nic lepšího, než propagace z nezávislé strany.

Prosaďte se
Nevyhýbejte se zviditelnění se a společenským kontaktům v práci. Pokud to budete dělat správně, může to pozitivně ovlivnit Vaši pozici v zaměstnání a nakonec Vám také pomoci prosadit se.

Žádné komentáře:

Okomentovat