Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SAVCI - původ, povrch těla, žlázy

SAVCI

Savci jsou vývojově nejpokročilejší obratlovci, vyvinuly se dříve než ptáci, počátkem druhohor, ze skupiny savcotvárných plazů, největšího rozvoje dosáhli ve třetihorách. Velký počet třetihorních savců vymřel již koncem třetihor a počátkem čtvrtohor.

Původně suchozemští savci osídlili úspěšně i vodní prostředí (kytovci, ploutvonožci) a něktří i vzduch.letouni. Nejmenšími savci jsou někteří rejsci vážící okolo 2 gramů, největším suchozemským savcem je slon africký vážící až sedm tun. Mezi mořskými savci (kytovci) se vyvinuly největší živočišné formy, které vůbec kdy obývali naší planetu- -30m a až 30 tun.

Savci jsou stejně jako ptáci živočichové se stálou teplotou těla. Udržení stálé teploty těla napomáhá i jedinečný povrch těla - srst. Kůže savců obsahuje velké množství specializovaných kožních žláz. Tubulózní potní žlázy se podílejí na termoregulaci ,alveolární mazové žlázy -mastí srst,pachové žlázy -slouží k čichové signalizaci a dorozumívání. Jedinečný typ kožních žláz pouze u savců- mléčné žlázy. Pokožka savců na povrchu rohovatí a je kryta srstí. Chlupy jsou rohovité útvary,které stejně jako peří u ptáků slouží především k tepelné izolaci. V srsti můžeme rozlišit dva hlavní typy chlupů: delší pestíky a kratší podsadu.

Na určitých místech těla najdeme specializované chlupy odlišného tvaru-hmatové chlupy,vousy,oční brvy, žíně .Pravidelnou výměnu srsti označujeme jako-línání.
Koncové části prstů jsou kryty rohovitými útvary, které podle utváření označujeme jako drápy, nehty nebo kopyta. Dalším derivátem pokožky jsou rohy.

Žádné komentáře:

Okomentovat