Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

OBOJŽIVELNÍCI - MOZEK, SMYSLY, TRÁVICÍ A DÝCHACÍ SOUSTAVA

MOZEK:
Větší rozvoj koncového mozku ve srovnání s rybami. Hlavní řídící a integrační centrum-střecha středního mozku. Mícha je u žab velmi zkrácená, u ocasatých obojživelníků dosahuje až do ocasní části těla .

SMYSLY:
Ze smyslů je zvláště u žab dobře vyvinutý zrak a sluch . Mají schopnost barevného vidění.
Vývojově nově vzniklé útvary - oční víčka,žlázky a slzný kanálek .-ochrana oka a udržují rohovku vlhkou. SETKÁVÁME SE U NICH SE STŘEDNÍM UCHEM. V něm je jedna sluchová kůstka.Vnější sluchovod chybí, bubínek je přímo na povrchu těla po stranách hlavy.
Chuťová čidla jsou soustředěna na jazyku a v ústech. Čichové ústrojí- nosní dutiny komunikují s okolím párem vnějších nozder a párem vnitřních nozder, které jsou spojeny s dutinou ústní.
Stávají se tak dýchacími cestami pro vdechovaný i vydechovaný vzduch.
Nový přídatný čichový orgán je JACOBSONŮV . Tvořen slepými váčky s čichovou sliznicí, které jsou spojeny s dutinou nosní.

U larev je zachován proudový orgán jako u ryb. Trávicí trubice je krátká. Dospělci jsou masožravci.-Přítomnost žlučníku. Zuby jsou drobné a nerozlišené a obnovují se po celý život. Vyvinutý jazyk- k chytání potravy - polykání napomáhá pohyb očních bulv.

TRÁVICÍ SOUSTAVA:
je členěna: hltan, jícen, žaludek, střevo, konečník, který ústí do kloaky

DÝCHACÍ SOUSTAVA:
V larválním stadiu dýchají pomocí žaber, v dospělosti -plíce
Ve všech stadiích- kožní dýchání. V dýchacích cestách žab je umístěn hlasový orgán.Hlas samců je zesílen pomocí vychlípitelných resonančních měchýřků. Různé typy dýchání= různé cévní soustavy. Larvy dýchající žábrami mají cévní soustavu jako ryby.

Žádné komentáře:

Okomentovat