Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

První kroky při uplatnění češtiny ...

- první kroky při uplatnění češtiny jako literárního jazyka: bohemika: jednotlivá slova vřazovaná do cizojazyčných textů, glosy: překlady slov či slovních spojení, vepisované dovnitř anebo na okraj latinských děl, první pocházejí z doby kolem r. 1100
- legendy se v základu opíraly o dějinná fakta rozvoj kronik. Chronica Boemorum (Kronika česká) – Kosmas, kanovník a pak děkan pražské kapituly, od bájných počátků až po jeho pohřeb (1125), vznik asi během 1.1/4 12.stol., 3 části: 1. potopa – babylonská věž – praotec Čech – Bořivoj, 2. Břetislav I., 3. Břetislav II.; zastánce latinské liturgie→opomíjí stsl.kulturu, tzv. Kosmovi pokračovatelé – cenné historické záznamy, ale slovesně nesrovnatelní s K.
- pol. 12. stol. Opatovický homiliář (Kázání o narození Pána našeho Ježíše Krista) – mnoho autorů, homilie - druh kázání vázaný k mravoučnému námětu z bible (pasáž x celý námět)
- přelom 12. a 13. stol. Přemysl I. Otakar (1197-1230): české knížectví→království (1212 Zlatá bula sicilská – vydána králem a římským císařem Friedrichem II. pro POII., uznávala suverenitu č.krále, nedělitelnost území, císař měl právo udělit Čechy v léno jen v Čechách zvolenému panovníkovi přední místo v rámci SŘŘ)

Žádné komentáře:

Okomentovat