Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

12.-13.stol. Svatý Václave, ...

vévodo České země – původně 3 sloky, v 15.stol 9 slok
- duchovní lyrika: Ostrovská píseň (2. pol. 13. stol) a Kunhutina motlitba (1300)
- Legenda Aurea (Zlatá legenda, Legenda světců) – kniha prozaických legend, před r. 1260 ji pořídil italský dominikán, ve středověku obrovská popularita, přeložena do všech evropských jazyků; u nás byla předlohou českého Pasionálu (soubor legend o křesťanských mučednících, sepsaný za vlády Karla IV., v němž byli někteří cizí světci nahrazeni českými, včetně Karlovy vlastní Legendy o sv. Václavu, počátky české umělecké prózy)
- od pol.13.stol. vliv západní, hl. německé kultury →dvorní básníci minnesingeři (=trubadúři) – např. Reinmar von Zwetter nebo Ulrich von Etzenbach, trubadúrské sklony měl i Václav II. Po neúspěšném pokusu SŘŘ o získání moci v Čechách byla německá kultura zavržena.
- 1389 po pogromu v pražské židovské obci se dochovaly jen trosky pražského židovského písemnictví, které mělo vliv i na německé a polské židy. Představitelé např. Abraham Chládek či Izak Or Zarua – Světlo vsáté (komentář k židovské bohoslužbě). Sociální a hospodářský a kulturní vzestup českých židů je jedním z projevu rozmachu českého království. Chebská bible - jeden z nejstarších hebrejských rukopisů v Čechách (13. stol. nebo 1. polovina 14. stol.)

Žádné komentáře:

Okomentovat