Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literární tvorba bratří Čapků III.

Věc Makropulos (1922) – otázka problému dlouhověkosti lidského života = etický problém – důsledkem je odlidštění se, citová vyprahlost, neschopnost radosti, zůstává jen závist – proto je recept na dlouhověkost zničen.


6) DRAMA VARUJÍCÍ PŘED FAŠISMEM

Bílá nemoc (1937) – bílá nemoc = šířící se nacismus. Dr. Galén objeví lék, ale léčí jen ty, kteří neohrožují mír. A když má lék podat nemocnému diktátorovi za příslib míru – je ušlapán zfanatizovaným davem, protože jedinec je slabý, aby vzdoroval davu.

Matka (1938) – reakce na občanskou válku ve Španělsku. Matka postupně přichází o své syny a vede s nimi po smrti dialogy a spory. Nastolen problém konfliktu mužského principu hrdinství kontra princip ženský – základní hodnoty rodina a vzájemná láska. Když všichni zemřou pro svou čest a vyšší zájmy, matka brání nejmladšího Tonyho, ale poté, co burcující hlas v amplionu ohlásí, že při náletu nebyly ušetřeny ani malé děti – posílá Tonyho zachránit svět. JDI!
- odsouzení války, která v lidech vše ničí, staví je proti sobě. Výzva k boji o záchranu lidství, proti pasivitě, která nic nevyřeší.

7) DALŠÍ DRAMA

Loupežník (1920), Ze života hmyzu

8) POHÁDKY
Jeho pohádkové postavy jsou polidštěny, mají lidské vlastnosti a slabosti, nejsou vyloženě zlé.

Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek (1932)
Dášeňka čili Život štěněte (1933)

9) DALŠÍ TVORBA
Cestopisy – Italské listy (1923), Anglické listy (1924), Obrázky z Holandska (1932), Výlet do Španěl (1930), Cesta na sever

Život a dílo skladatele Foltýna (1939) – nedokončené

Hovory s T. G. M. (1928 – 1935)

Žádné komentáře:

Okomentovat