Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Český romantismus - Karel Hynek Mácha

Český romantismus

Jedná se o českou literaturu ve 30.-40. letech 19. století. Dochází k hlavnímu úkolu literatury a to je požadavek vlastnictví. Osobnosti této doby pochopili, že se nedá bojovat jen literaturou, ale je třeba bojovat i politicky. Čeští vlastenci nechtějí romantismus v české literatuře, berou ho jako cizí.Mácha, Tyl a Borovský chtěli literaturu změnit.

Karel Hynek Mácha
Karel Hynek Mácha se narodil v Praze na Malé straně a prožil zde své dětství.
Matka pocházela z měšťanské rodiny a otec se do města přistěhoval z venkova.
Mácha vystudoval gymnázium, pak filosofii a nakonec právnickou fakultu.
V době studií se věnoval literatuře, obdivoval Goetha a Shakespeara.
Zajímal se i politické dění, souhlasil s polským povstáním,které vzniklo v roce 1830 a směřovalo proti absolutismu.Velký zájem měl i o divadlo, působil jako ochotník v Kajetánském divadle na Malé straně. Seznámil se zde s Elenorou Šomkovou, kterou nazýval Lori.Stala se jeho osudovou láskou, ale brzy zjistil, že tato průměrná žena nesplňuje jeho ideály, ale byl k ní neustále přitahován ( nešťastná láska romantického hrdiny).
Po absolvování fakulty začal pracovat jako právník v Litoměřicích, nebyl však moc úspěšný. Žil v bídě, Lori čekala dítě, chystali svatbu, Mácha však těžce onemocněl a ve 26 letech zemřel.
Miloval přírodu a venkov, rád pěšky cestoval došel až do Benátek. Psal poezii i prózu. Své osudy vkládal do osudů svých hrdinů –pastevníci , poutníci( utíkali do samoty a k celé společnosti zaujímali pasivní postoj), ale i loupežnici, kteří protestují proti řádu a společnosti ( zaujímali aktivní postoj).
Dílo:
Máj
Vyšel v dubnu 1836, lyrickoepická báseň, skládá se ze čtyř zpěvů a 2 intermezz, inspirován krajinou kolem hradu Bezděz, kritici dílo nepřijali, vyčítali mu nedostatek vlastenectví a pesimismus, na toto dílo byla vlna odporu.
Obrazy ze života mého
soubor povídek, dokončil pouze dvě Večer na Bezdězu a Marinku.
Cikáni
Román podobný Máji, mladý cikán nalézá svou milou, kterou svede jeho otec, kterého zabije jeho nejlepší přítel.
Kat
Románová skladba, měla 4 díly: Křivoklát, Valdek, Vyšehrad, Karlův Tejn.

Jeho tvorbu přetrhla náhlá smrt.
Karel Hynek Mácha je považován za zakladatele moderní české poezie svým díle- ve své době nepochopeným, ovlivnil následující generaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat