Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Informatika, informační prameny, knihovny…

Informatika, informační prameny, knihovny…

- informace a jejich získávání

Informace = v širším smyslu slova se rozumí zpráva, poučení a to jednak akt sdělení zprávy, jednak jejích obsah, obsah nejen sdělení ústního, ale i článku referátu, knihy a také signálu.

Informatika - nový vědní obor, který vznikl v 50. letech 20. století = nauka o získávání, zpracování, ukládání, zpřístupňování a využívání odborných informací.

Knihovny
- hlavním zdrojem získávání informací
- velké knihovny nejen půjčují literaturu uměleckou, politickou i odbornou, ale provádějí tzv. dokumentaci. Tzn., že odbornou dokumentaci soustavně zaznamenávají a třídí přispívají k rozvoji vědecké a odborné práce vypracovávají odborné rešerše =informace o tom, v kterých pramenech se pojednává o jistém tématu.
- Knihovny pořádají výstavy k významným výročím, ale i průběžné výstavky, které informují o knižních novin¬kách, řídí čítárny, mají všeobecné i specializované studovny
- často potřebujeme rychle zjistit, které knihy pojednávají o tématu, jež nás zajímá.
- To nám umožňují katalogy:
- Katalog jmenný (autorský) - katalogizační lístky jsou v kartotéce řazeny abecedně nejprve podle příjmení, pak podle osobních jmen autorů, podle názvů děl a roku jejich vydání.
- Katalog systematický - katalog je rozdělen podle vědních oborů. Odpovídá na otázkou, kterou literaturu (které spisy) určitého oboru má daná knihovna.
- Katalog předmětový - katalog je uspořádán podle předmětových hesel. Odpovídá na otázkou, kterou literaturu určitého předmětu má daná knihovna. Podle výrazů užšího rozsahu hledáme tehdy, jestliže výraz širšího rozsahu by byl příliš široký (spisy pojednávající o životě J. A. Komenského - heslo Komenský, nikoli Životopisy).

Žádné komentáře:

Okomentovat