Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká meziválečná próza 2/4

Otevřeně prohlašuje nutnost boje proti fašismu. Hlavní hrdinkou je matka, která se snaží zabránit svému dítěti – Tonimu (její starší synové i manžel již padli), aby šel bojovat. Teprve poté, co zjistí, že nepřítel zabíjí i malé děti ji donutí dát Tonimu pušku a pustit ho.
- Dášeňka
Napsané a fotografované spolu s Josefem, vyprávění o narození a růstu štěněte foxteriéra Dášeňky. Autor jí vypráví psí pohádky.

Karel Poláček
* Rychnov nad Kněžnou, A – G, studoval práva. Psal z existenčních důvodů, pro svůj židovský původ propuštěn z Lidových novin.
- Muži v ofsajdu
O osudech otce a syna – fanoušků žižkovské Viktory a majitele obchodu – přívržence Slávie. Při zápase mezi nimi dojde ke konfliktu (syn) a vše se řeší až na policejní stanici, kde se zjistí, že syn je nezaměstnán. Dojde ke smíření a majitel obchodu ho zaměstná.
- Hostinec u kamenného stolu
- Dům na předměstí
Hrdina si ve městě koupí dům a tam terorizuje své nájemníky.
- Podzemní město
- Bylo nás pět
O pětičlenné partě rychnovských kluků. Vzpomíná na dětství.

Eduard Bass
Přední humoristický spisovatel, autor tzv. rozhlásků. Též šéfredaktorem LN.
- Cirkus Humberto
Román byl zamýšlen jako povzbuzení českého národa. Jsou zde sledovány tři generace cirkusáků. Hlavní postavou je Vašek, který odejde k cirkusu a střídá mnoho činností. Nakonec se ožení s dcerou ředitele a přebírá tedy i cirkus.
- Lidé z maringotek
Povídky z cirkusového prostředí.
- Klapzubova jedenáctka
O fotbalovém mužstvu synů českého chalupníka, které se proslavilo ve světě poctivostí, soudržností a chytrostí.

Vladislav Vančura
Původně lékař, popraven za heydrichiády. Byl ovlivněn 1.SVV, expresionismem, hledal nové způsoby vyjádření. Bohatý jazyk.
- Pekař Jan Marhoul
Hlavní postavou pekař, který dává lidem na dluh. Ti mu ale nevrací a on tak kvůli tomu přijde na mizinu a jemu nikdo nepomůže. Román o tom, že takový člověk se do dnešního světa prostě nehodí.
- Markéta Lazarová
Děj umístěn do mladoboleslavského kraje (Škoda Auto :D), do loupežnického středověku. Vypráví o nenávisti dvou rodin loupeživých

Žádné komentáře:

Okomentovat