Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká meziválečná próza 1/4

Česká meziválečná próza

Reakce literatury na 1.SVV byly dvě – první reakcí bylo pojímání války jako nesmyslného vraždění a odlidštění. Jiným názor tvořila legionářská próza. Ta viděla smysl války v cestě za národním obrozením. Byla k tomu podnícena i oficiálním pojetím národního odboje jako akce především zahraniční emigrace (T. G. Masaryk) a účastí legií na válečné frontě.

Karel Čapek
* Malé Svatoňovice => Úpice, G v HK, odkud musel po odhalení jím organizovaného protirakouského spolku přestoupit do Brna. Vystudoval filozofii v A. Pro svou nemoc se nemusel účastnit bojů v 1.SVV, přesto byl válkou ovlivněn. Působil mj. jako novinář (přispěl k rozvoji fejetonu a sloupku). Ke konci života se oženil s přítelkyní Olgou, ale manželství nebylo šťastné. Byl mimořádně dobrým amatérským fotografem.
- R.U.R
Poprvé zaznělo slovo robot (by Josef Č.), varuje před zneužitím techniky. Továrník Rossum vyrábí dokonalé roboty, kteří jsou k nerozeznání od lidí. Ti postupně vykonávají stále více práce. Roboti se vzbouří a začnou vyvražďovat lidi až na starého Alquista. Hrozí jim zánik, protože neumí vyrábět sami sebe a po Alquistovi chtějí, aby objevil tajemství jejich výroby. Mezitím mezi roboty z poslední série – Primus a Helena – dojde k lásce. Alquist jim požehná jako zakladatelům nového rodu.
- Továrna na absolutno
Ing. Marek vynalezl motor, který spaluje jakoukoli látku beze zbytku, ale uvolňuje absolutno. To způsobuje náboženskou fanatiku u lidí a nakonec vypuká válka. Až po ní si lidé uvědomí viníka a všechny motory zničí.
- Věc Makropulos
Žena se prozradí, že jí je 300 let, je dcerou alchymisty, kterému císař nařídil svůj elixír mládí zkusit na ní. Mnoho lidí jí závidí, ale ona touží zemřít.
- Krakatit
Ing. Prokop objevuje novou trhavinu a dělá vše pro to, aby nedošlo k jejímu zneužití.
- Válka s mloky
Protifašistický román, lidé objevují mloky a začnou je cvičit jako levnou pracovní sílu. Ti se však vzbouří, zorganizují stát, zvolí si vůdce a žádají prostor. Vše spěje k válce.
- Povídky z jedné kapsy
- Bílá nemoc
Hlavním hrdinou diktátor, který chce válku. Zároveň s ním se objevuje nemoc, která zabíjí lidi a kterou onemocní i on sám. Lékař Galén nachází lék, ale diktátora vyléčí jen výměnou za mír. Ten nakonec tuto podmínku přijímá, ale lékař je ušlapán zfanatizovaným davem.
- Matka

Žádné komentáře:

Okomentovat