Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Boženka Němcová: V zámku a v podzámčí

- obsahem se tato povídka ze všech nejvíce blíží románu, někde se uvádí, že to je jediný román Němcové

Děj: zámecký pár pan a paní Skočdopolovi (von Springenfeld – v.S.) nemají děti, proto si na radu služebné mamzel Sáry pořídí psíčka Joliho (čti Žoliho), který je velmi rozmazlován. Především paní von Springenfeld si chce pořád hrát na urozenou (proto to jméno). Pan Skočdolopole je mírný, své ženě za její rozmary nenadává. Mamzel (zkomolenina fr.mademoiseille) Sára je vypočítavá potvora, která dříve sloužila u opravdové hraběnky, manipuluje díky svým znalostem s paní v.S. Nakonec je ustanovena jako pečovatelka k Jolimu.

V městečku poznáváme vdovu Karáskovou se syny Vojtěchem a Josífkem, její muž zedník spadl i s lešením a následkem toho zemřel. Karásková je chudá, nemá střechu nad hlavou ani jídlo, natož peníze. Umírá nemluvně Josífek, matku se starším synem bere pod střechu krejčí Sýkora. Na druhý den umírá na choleru i matka Karásková, Vojtěch zůstává u krejčího jako šesté dítě, začíná chodit do školy. Spřátelí se s pannou (=slečnou) Klárou, která pracuje na zámku jako panská; Klára se s ním dokonce dělí o své jídlo. Chodí s písařem Kalinou.

Mamzel Sára začne nadbíhat služebnému jakéhosi barona Jacquovi, který jí začne využívat. Jednou jsou zavření v pokoji u Joliho a Sára se začne věnovat Jacquovi, Joli utíká. Venku je napaden vzteklým psem, zachraňuje ho Vojtěch. Tak se setkává s panem a paní Skočdopolovými, paní se rozhodne vzít si chlapce do zámku jako pážátko, hlavně pak jako služebného k Jolimu. V zámku Vojtěch (novým jménem Albert) vidí všechen přepych, srovnává nový život se svým starým, je mu smutno po mamince. Své jídlo nosí svým pěstounům a i chudým lidem.

Paní v.S. dostane choleru, navíc vyslechne rozhovor Sáry a Jacquesa, kterak ji hodlají oškubat. Sára dostane výpověď. Paní se nakonec uzdraví, uvědomí si, jak rozhazovačná a povrchní byla, začne se proto věnovat pomáhání chudým, zřizuje nemocnici. Vojtěch je za věrné služby poslán na studie, protože chce být doktorem. Manželé v.S. si adoptují sirotka Emila a odjíždějí na zotavenou do Itálie. Klára si bere Kalinu. Totální happyend.

- vykreslení soudobých poměrů, kontrast rozmařilého života pánů a bídného živoření chudiny v podzámčí
- autorka používá nářečí, soudobý slovosled i jazyk, pro umocnění nadřazenosti panstva francouzské výrazy
- rychlý dějový spád, dobře se čte

Žádné komentáře:

Okomentovat