Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Satira Jaroslava Haška a Karla Potáčka

Karel Poláček
- pracoval i s K. Čapkem v humoristickém časopisu Nebojsa.
- vychází z bohatých zkušeností novináře - smysl pro detail, znalost maloměšťáckého života
- postupuje k širší typizaci maloměšťákova světa - od bodrého humoru směřuje k satirickému pohledu na jeho malost a vnitřní chudobu
- obohacuje pohled i o psychologickou stránku, o pohled do maloměšťákova vnitřního světa jeho ubohé ideály, nudu,stereotypnost)
- zájem o malého českého člověka (podobné Čapkovi)
- Dům na předměstí - satirický román zabývající se vtahy mezi majitelem domu a jeho nájemníky. Majitel - tupý nadstrážník Faktor - závidí bohatým lidem, ovládá lidi, krutý člověk, nositel malosti a nesnášenlivosti. Sarkasmus a hořká kritičnost.
- Muži v ofsajdu - rivalita mezi fanoušky se dostává až do osobních vztahů - rodinné prostředí. Hl. - hrdinové - židovský obchodník Načeradec a otec Habásko se svým synem - lidé ze žižkovské periferie - každý fandí jinému fotbalovému klubu, avšak jsou největšími přáteli - rivalita se dostává do osobních vztahů.
- románová tetralogie - Okresní město, Hrdinové táhnou do bole. Podzemní město. Vyprodáno
- líčí zde maloměšťácký způsob života těsně před vypuknutím války, sleduje jejich osudy na haličské frontě - jejich slabost, ani válka je nepřijme ke změně, pořád jsou stejný maloměšťáci - výsměch.
- Bylo nás pět - dokonale mísí školskou knižní hantýrku a frázi se světem přirozených klukovských - představ a snů.
- Výsledkem je poetický obraz krásy a kouzla lidského mládí. Na pozadí příběhu zobrazuje nástup fašizmu, hospodářskou krizi.
- Lehká dívka a reportér - z dívky se stává úspěšná žena oproti novináři, který je nucen prodávat mucholapky. Je to satira na osud.
- Michelup a motocykl - humoristický román - typ lidí shánějící tzv. výhodné koupě - hlavní hrdina je posedlý touhou po levných nákupech, na nichž však prodělá.
- Hostinec u Kamenného stolu - román vydán za okupace pod jménem malíře Vlastimila Rady (Poláček nesmět jako Žid publikovat).

Žádné komentáře:

Okomentovat