Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

II. období –do pol. 20.let

-v tomto období tvoří dramatické a románové utopie
-Čapek zde upozorňuje na možnost zneužití techniky a varuje před možnou katastrofou,což je zkáza lidstva
-drama R. U. R. (Rossum´s Universal Robots)-je to továrna na výrobu robotů,slovo vymyslel Josef Čapek a bylo rozšířeno do všech jazyků,děj spočívá v tom, že umělí lidé – roboti, se vzbouří proti lidstvu,
konstruktér Alquist má obnovit recept na výrobu robotů,situace vypadá beznadějně,Alquist provádí pitvy a v závěru hry se objeví u dvojice robotů Prima a Heleny něco, jako cit lásky, což je naděje, že se život opět obnoví (ohromný úspěch po celém světě)
-hra Ze života hmyzu- sou to obrazy ze života hmyzu, které zachycují záporné vlastnosti lidí (nenávist, závist, chamtivost ..),touto hrou provází tulák, mluvčí autorů a „lidstva“,3. jednání – Motýlové (přelétavost), Chrobáci (chamtivost, netečnost),Mravenci (sobeckost kolektivu – narážka na národy – fašistické, které berou právo na svobodu menším národům)
-hra Věc Makropulos- oto drama řeší problém života bez hranic (nesmrtelnost),podle autorovy fantazie to umožnil řecký lékař Rudolfa II. jménem Makropulos elixír užívá jeho dcera, zpěvačka Elina Makropulos, která žije už asi 300 let, prožila vše možné už je životem znuděna a nakonec vítá smrt jako spásu své osoby hl. význam hry je ten, že lidský život má své přirozené hranice a pokud jsou narušeny, tak se narušuje lidskost a řád (což je úspěch, štěstí, láska – jevy pomíjivé)

Žádné komentáře:

Okomentovat