Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Orýsování obrobku

Orýsování obrobku
Je označení tvaru a roztečí potřebných pro výrobu součástí.

Jako předloha (návod) pro orýsování polotovaru (obrobku) slouží dílenský výkres.

Při používání nových technologií (např. obrábějící stoje řízené počítači (NC, CNC) orýsování odpadá, potřebná "orýsovací data" se nezaznamenávají na obrobek, ale do "programu" příslušného stroje (CNC vrtačka, CNC soustruh, CNC frézka, atd.))

Aby narýsované přímky, průsečíky a tvary byli dobře viditelné, opatřují se polotovary přilnavým nátěrem z plavené křídy (plavená křída se rozmíchá s vodou a klihem) nebo se obrobky natírají lihovou barvou.

Používá se také matný černý nebo červený lak, například u slitinových polotovarů, z lehkých kovů. Čisté a tvrdé plochy obrobků se natírají roztokem mědi (skalice modrá), vytváří se tenká měděná vrstvička, na které jsou dobře viditelné rysky, průsečíky os a kontrolní důlky.


Nářadí pro orýsování

Rýsovací deska
Přesně dosedající plocha (základní rovina) pro obrobky a další rýsovací nářadí (např. hranoly, prismata, úhelníky, stojánkové nádrhy, atd.).
K ustavení a vyrovnání obrobků do požadované polohy na rýsovací desce pro orýsování obrobku slouží dřevěné klíny, hranoly, páry podložek, apod.
Úhelníky a opěrné hranoly se používají k vyrovnání a orýsování kolmých ploch.
Rýsovací desky jsou většinou z masivní, tvrdé litiny, bez pórů, se změněnou strukturou bez vnitřního pnutí, jsou ohoblovány a velmi jemně obrobeny. Žebra na spodní straně desky zvyšují její pevnost v ohybu, aby zůstala zachována stálost roviny, při orýsování rozměrných a těžkých obrobků.
Desky pro rýsovací stoly se také vyrábějí z tvrdé kameniny (tvrdý granit), jsou velmi stálé proti opotřebení, odolné proti kyselinám, antimagnetické, nerezavějící a jsou rozměrově stálejší než rýsovací desky z litiny.
Tyto desky se používají např. v měřících střediskách, použití ve výrobě by bylo vzhledem k jejich vyšší ceně nehospodárné.


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat